Што се случува кога имаме недостаток на железо во нашиот организам?

Што се случува кога имаме недостаток на железо во нашиот организам? -Дисбаланс на составот на крвта што доведува до состојба која медицински се нарекува анемија. Тоа е состојба кога доаѓа до намалување на еритроцитите во крвта. Поради недоволната количина на железо, крвта не може да ги снабдува ткивата со кислород, а ова доведува до дисфункционирање […]

повеќе

Кога и како да воведете мед во исхраната на детето?

Медот е природна храна т.е. сложен природен производ кој има пријатен мирис и вкус. Содржи прости шеќери, минерали, витамини и ензими и делува позитивно на апетитот и имунитетот. Децата треба да го јадат како замена за шеќер. Медот е силен алерген, затоа треба да се внимава кога се воведува во исхраната на детето. Ставот на […]

повеќе

Најново истражување: Млечните заби на децата треба да се чуваат

Кога на детето ќе му падне млечно запче, многу родители прават одредени ритуали. Паднатото запче го чуваат под перница, а самовилата го зема во текот на ноќта и му остава на детето паричка…Некои родители, запчето го фрлаат на кров од куќа, за да биде цврсто како керамика…Традиција која е забавна за целото семејство. 

повеќе

Видео: Не го врзувајте детето во седиште за кола со зимска јакна

Во текот на зимскиот период, кога се возите во автомобил, нормално е децата да седат со јакна, како што седеле до сега, но откако ќе го гледате видеото, веруваме дека ќе почнете да ги применувате советите кои ги даваат стручните лица, учесници во ова видео.  

повеќе

Решение за децата кои се разболуваат често

Кога започнува зимата еден од најголемите нервози кај родителите е честото разболување на децата. Вируси, настинки, инфекции, бактерии во нос и грло, постојано растечен нос, кашлање, болка во уво, црвено грло, високи температури …Некои деца се поотпорни на болести, но најголем број на дечиња, на жалост се под антибиотска терапија, која и тоа како го […]

повеќе

Витаминска бомба за имунитет за поголеми деца и возрасни

Време е да го подготвите телото за ладните зимски денови. Само добар имунитет може да ве спаси од вируси и настинки, кои особено се присутни во овој период од годината. Природата ни дава се, само треба добро да знаеме што и како да комбинираме за да бидеме здрави.

повеќе

Шест прашања кои треба да ги поставите на детето кога ќе се врати од училиште

Што ви кажа денес учителката? Многу е важно да внимавате како ќе го формулирате ова прашање. Едно е да прашате што правевте денес на училиште, а друго е да прашате што ви КАЖА учителката. На првото прашање секогаш ќе добивате општ одговор, а за второто  прашање децата почнуваат да размислуваат, нели, треба да дадат конкретен […]

повеќе

Дали вашето дете е подготвено да остане само дома

Од кога може детето да остане само дома зависи од повеќе работи. Најпрво, најважна е возраста на детето. Најрано може да го оставите само дома на 10 годишна возраст. Некоја идеална граница е помеѓу 10 и 16 годишна возраст, но ова секако зависи од самото дете, но и од одлуката на родителот дали смета дека […]

повеќе

Алое Вера гелот може да го пијат и мали деца

Алое Вера гелот е чист сок од срцевината на листот на растението. Тој се употребува како биостимуланс за внатрешна употреба. Замислете кога би пресекле лист од Алое Вера и ја изедете неговата срцевина непосредно од листот. Алое вера гелот содржи витамини (во него има дури и витамин Б12, кој е многу редок), аминокиселини и минерали. […]

повеќе