Што се случува кога имаме недостаток на железо во нашиот организам?

Што се случува кога имаме недостаток на железо во нашиот организам? -Дисбаланс на составот на крвта што доведува до состојба која медицински се нарекува анемија. Тоа е состојба кога доаѓа до намалување на еритроцитите во крвта. Поради недоволната количина на железо, крвта не може да ги снабдува ткивата со кислород, а ова доведува до дисфункционирање […]

повеќе

Кога и како да воведете мед во исхраната на детето?

Медот е природна храна т.е. сложен природен производ кој има пријатен мирис и вкус. Содржи прости шеќери, минерали, витамини и ензими и делува позитивно на апетитот и имунитетот. Децата треба да го јадат како замена за шеќер. Медот е силен алерген, затоа треба да се внимава кога се воведува во исхраната на детето. Ставот на […]

повеќе

Ако стомакот ви е како лубеница, значи носите девојче

Многу идни родители со нетрпение чекаат да дознаат дали ќе имаат ќерќичка или синче. Радоста е голема, без оглед кој е полот на детето. Денеска со еден ултразвук може да се утврди полот на бебето, но праксата покажала дека не секогаш е точна оваа информација. Затоа постојат многу „бабини“ методи и предзнаци, знаења и предзнаења […]

повеќе

Најново истражување: Млечните заби на децата треба да се чуваат

Кога на детето ќе му падне млечно запче, многу родители прават одредени ритуали. Паднатото запче го чуваат под перница, а самовилата го зема во текот на ноќта и му остава на детето паричка…Некои родители, запчето го фрлаат на кров од куќа, за да биде цврсто како керамика…Традиција која е забавна за целото семејство. 

повеќе

Видео: Не го врзувајте детето во седиште за кола со зимска јакна

Во текот на зимскиот период, кога се возите во автомобил, нормално е децата да седат со јакна, како што седеле до сега, но откако ќе го гледате видеото, веруваме дека ќе почнете да ги применувате советите кои ги даваат стручните лица, учесници во ова видео.  

повеќе

Решение за децата кои се разболуваат често

Кога започнува зимата еден од најголемите нервози кај родителите е честото разболување на децата. Вируси, настинки, инфекции, бактерии во нос и грло, постојано растечен нос, кашлање, болка во уво, црвено грло, високи температури …Некои деца се поотпорни на болести, но најголем број на дечиња, на жалост се под антибиотска терапија, која и тоа како го […]

повеќе

Колку возраста влијае врз забременувањето?

Колку сте постари, толку повеќе се намалува можноста за забременување. Ова се должи пред сѐ на тендецијата да јајце клетките стареат и губат на квалитет, а ова значи помал број од нив се во можност да се сретнат со некој сперматозоид и да се оплоди некоја јајце клетка.

повеќе

5 грешки кои ги прават родителите: Како бебето да ја преспие цела ноќ?

И на родителите не им е лесно, особено ако очекуваат бебето да спие цела ноќ. Најчесто новопечените родители прават грешки кога станува збор за редоследот на спиење на бебето. Има бебиња кои ја преспиваат цела ноќ, но тие се ретки.

повеќе

Дали да го бањате бебето секој ден

Сигурно мајките барем еднаш си го поставиле ова прашање, дали навистина е потребно да се бања бебето секој ден. За ова прашање, постојат различни мислења и ставови од страна на педијатрите. Порано се верувало дека со секојдневното бањање бебето расте, но денес експертите предупредуваат, појавата на егзема со генерации наназад е резултат на секојдневното третирање […]

повеќе